Riyadh, Saudska Arabija, 24.10.2023. V glavnem mestu Saudske Arabije med 20. in 30. oktobrom potekajo Svetovne igre borilnih športov – »World Combat Games«. Igre, ki potekajo pod okriljem organizacije SportAccord. Igre so mednarodni več športni festival, ki združuje starodavno tradicijo, razburljiva tekmovanja in športne predstavitve v šestnajstih borilnih športih in borilnih veščinah. Igre bogati še bogat spremljajoči program športnih demonstracij in izobraževalnih konferenc.

Peti dan iger (24.10.2023) je bil med drugimi namenjen ju-jitsu. Med drugimi sta nastopili članici slovenske reprezentance v ju-jitsu duo sistemu (prikazne tehnike) Maruša Rus in Jedert (Jerca) Jevševar (obe iz Društva borilnih veščin Katana Globoko), ki ju je spremljal trener in selektor Jure Žabjek. Udeležba na svetovnih igrah borilnih šport je bila podrejena predhodnemu kvalifikacijskemu ciklu, število tekmovalcev pa omejeno. Maruša in Jedert sta suvereno premagali prav vso svetovno elito in na koncu osvojili zlato medaljo.

Na pohodu proti najvišjim stopničkam sta proti paru iz Tajske sta zmagali 63:55, pri Špankama 64:57, proti Nemkama 67:66, na koncu pa zmagali še proti Avstrijkama 69:65 in si tako pridobili dovolj točk za nedvoumno in očitno zmago in zlato medaljo. Medalje ima še poseben lesk, saj nismo dvomili v pripravljenost tekmovalk in trenerja, so bili pa dnevi tik pred odhodom in prihod zaradi organizacijskih in logističnih težav organizatorja polni izzivov in precej stresni. Ekipa je to preskočila, strnila vrsto in odlično opravila svoje poslanstvo. Iskrene čestitke.

Zlati Maruša in Jerca na Combat Games 2023Foto Jure Žabjek: na levi Maruša in Jerca o prihodu iz zmagovalnih stopničk; na desni pa skupaj s trenerjem Juretom.