Tim Toplak evropski prvak 2024 2 foto DJJV webGelsenkirchen, Nemčija, 24.5.2024. Na članskem evropskem prvenstvu v Gelsenkirchnu, ki ga organizira nemška ju-jutsu zveza (DJJV) pod okriljem Evropske ju-jitsu zveze je drugi tekmovalni dan Tim Toplak (JJK Shinto Ljubljana), v borbah do 69 kg osvojil zlato medaljo in postal evropski prvak. 

Žreb mu je v prvi borbi namenil Danca Lunda Jacoba Mejborna, ki ga je suvereno premagal z rezultatom 50:0. V drugi borbi je z rezultatom 14:13 premagal tekmovalca iz Črne Gore, Radulovič Aleksa. V tretji borbi je premagal francoskega tekmovalca Ben Ali Farida s 16:13 ter tako vstopil v finale.  

V finalu z izkušenim Dancem Jesperjem Kilbagom je bilo napeto do zadnje sekunde. Danec si je v uvodu uspel nabrati nekaj prednosti v prvem delu borbe. V energičnem dvoboju sta tekmovalca, ki se že dobro poznata, izkoriščala taktične prednosti in slabosti ter nizala točko za točko. Sledile so zadnje odločilne sekunde. Tim je bil v zaostanku, Danec v na videz neulovljivi prednosti. Sledil je taktični preobrat - uspel je izvesti kombinacijo popolnega meta za ippon v drugem delu, zatem si je nasprotnika podredil v končni prijem, iz katerega ni bilo rešitve. Regularni čas tekme je že potekel, a je bil končni prijem nastavljen prej, zato sodniki v skladu s pravili borbe niso zaustavili.Tim je vztrajal in vzdržal, Jesper je moral priznati poraz. 

Tim je tako osvojil še ippon v tretjem delu in zmagal z rezultatom 50:0 ter postal evropski prvak! Z zmago je utrdil svoj položaj na svetovni ranking lestvici (kjer je bil pred prvenstvom drugi) in kvalifikacijski položaj za Svetovne igre 2025, kjer je v svoji kategoriji na prvem mestu s 665 točkami (brez točk pravkar osvojene lovorike).

V kategoriji borb do 69 kg je tekmovalo 19 najboljših evropskih tekmovalcev. Tima sta spremljala trener Gorazd Toplak in pomočnik Smiljan Lukman, ki je skrbel, da je bil Tim vedno primerno ogret in pripravljen za nastop.

Na prvenstvu sodi tudi slovenska sodnica Tina Pelc, ki jo je Evropska ju-jitsu zveza v skladu z internimi pravili delegirala za sodnico na tekmi najvišjega ranga v JJEU.

Čestitike celotni ekipi!

Tim se je po koncu tekmovanja z osebno gesto zahvalil zdravniku nemške reprezentance, dr. Rolandu Schachleru, ki je med tekmovanjem opravil preventini pregled in nudil svetovanje, ki je pomagalo pri odločitvi o nadaljevanju tekmovanja. Dr. Schachler je del zdravniške ekipe, ki je vedno in povsod na voljo tekmovalkam in tekmovalcem, ne glede na tekmovanje in ne glede na reprezentanco.

 Fotka za web trak